EUROPA EN WELZIJN: ONBEKENDEN VOOR ELKAAR

                       Door Hans van Borselen, vm Ambassadeur van het LCGW 

In de afgelopen decennia heb ik als ambassadeur van het LCGW en in mijn functie als lid van het Team Europa van de Europese Commissie veelvuldig gepubliceerd op de website van LCGW over de verzorgingsstaat van Nederland en over de ontwikkelingen en toekomst van de Europese Unie. Ik ben van mening dat vanuit de brede sector Welzijn weinig wordt gediscussieerd en gepubliceerd over huidige en nieuwe ontwikkelingen. Ik heb een drie D formule gemaakt die een leidraad zou moeten zijn voor alle organisaties die zich met de verzorgingsstaat bezig houden

D- DENKEN

D- DEBATTEREN

D- DOORGEVEN

Deze drie D’s zijn een eenheid. Ik wil beklemtonen de laatste D. Van veel werkbezoeken in het binnenland en buitenland wordt geen verslag aan gemaakt of  het blijft beperkt tot een kleine interne eigen kring. Opinies over beleid en ontwikkelingen zijn nogal spaarzaam, hoewel het de laatste tijd iets beter gaat, ook op de website van het LCGW. Doorgeven aan anderen door middel van publicaties en meldingen wordt nog te weinig gedaan. Met dat doorgeven van kennis kan het denken en debatteren  versterkt worden. Binnenkort start het LCGW met een eigen blog. Dat juich ik toe, het is in geval een duidelijke stap in de goede richting , maar wat dieper gravende stukken blijven ook gewenst.

Men is in het veld en bij de gemeenten druk bezig ( geweest) met de voorbereidingen voor de WMO en de sociale participatie van burgers Eindelijk is er sinds een aantal jaren een ontschotting gekomen tussen de gebieden van welzijn, onderwijs en sociale zaken annex werkgelegenheid. Vaak krijgen deze gefuseerde afdelingen een nieuwe naam: Samenleving.

Ook in deze sector Samenleving is er helaas amper of geheel geen interesse voor Europa. De EU is iets voor landbouw, handel en de euro, denkt men. Maar dat is flink aan het veranderen. Eind vorig jaar heeft het Europees Parlement de meerjarenbegroting 2014-2020 vastgesteld. Er is 10 % op deze begroting bezuinigd, maar er is juist extra geld gestoken in twee hoofdprioriteiten: bevorderen werkgelegenheid voor jongeren en innovatie , research en onderzoek.

 Deze laatst genoemde prioriteit is vervat in het ambitieuze programma HORIZON 2020, dat je eenvoudig kan vinden via Google. Dit programma omvat veel terreinen zoals Bio-Based Economy, maar ook innovatie in de medisch-sociale sector op regionaal en plaatselijk niveau.  In het Noorden des Lands is er het succesvolle Healthy Ageing Project Noord Nederland (te zien via Google) Daar kan de Welzijnsector ook wat van leren. De gemeenten wordt gevraagd of zij coalities willen sluiten met bedrijven en instellingen die kunnen uitmonden in haalbare subsidies op de diverse beleidsterreinen. Europa wordt ook dus lokaal nog meer zichtbaar.

 

Hans van Borselen

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie